Ett paket med material för elever i lågstadiet

ala-aste_1

Upphovsrätten skyddar skapande arbete är ett engagerande materialpaket och är riktat till fjärdeklassare, men kan även användas av övriga elever i låg- och högstadiet. Undervisningsmaterialet finns på både finska och svenska och är kostnadsfritt för skolorna.

Paketet med undervisningsmaterial kan du beställa gratis per post. Ett paket räcker för en skolklass och alla dess delar kan också fritt kopieras för undervisning eller mera kan skrivas ut från denna webbsida (“Ladda ner material”). Paketet kan också cirkulera mellan klasserna.

Vad innehåller paketet?

lautapelikuva_web

Upphovsrätten skyddar skapande arbete innehåller:

  • en spännande och rolig liten bilderbok (30 st.) med titeln Osse och den förtrollade pappan
  • ett brädspel ©-spelet där barnen bekantar sig med olika artisters och upphovsmäns yrken
  • ett häfte med uppgifter för eleven som innehåller omväxlande uppgifter
  • en färdig botten för en seriestripp för att skapa en serie
  • en informationsskrift för läraren och en vägledning för timfördelningen
  • en affisch med en sammanställning över huvudprinciperna i upphovsrätten

Bilderboken har skrivits av barnboksförfattare Hannele Huovi. Informationsskriften för läraren har skrivits av projektchefen på Lyhty Lauri Kaira. Häftet med uppgifter för eleven och lärarvägledningen för planering av lektioner har gjorts av klasslärarna Henna Ylihärsilä och Nina Viitanen från Esbo. Materialet har illustrerats av Jukka Lemmetty som har illustrerat flera barn- och läroböcker. Ritva Järvinen har varit kontaktperson på Utbildningsstyrelsen.

Materialet har genomförts av Upphovsrättens informations- och övervakningscentral samt Utövare och företagare inom skapande arbete (Lyhty). Materialet har producerats med stöd från undervisnings- och kulturministeriet.

Vill du ha material per post?

Fyll i nedanstående blankett om du vill beställa gratis undervisningsmaterial per post. Mera information om de olika paketen med undervisningsmaterial finner du på dessa sidor. De fält som är markerade med en asterisk är obligatoriska.

Beställ här ›

Vill du ha ett gästbesök i din skola?

Fyll i nedanstående blankett om du är intresserad av ett besök i er skola eller klass som behandlar skapande arbete och upphovsrätt och du vill att vi tar kontakt. De fält som är markerade med en asterisk är obligatoriska.

Be oss ta kontakt ›

Ladda ner material

Informationsskriften för läraren ›
(pdf, 8 MB)

Vägledning för läraren ›
(pdf, 28 kB)

Bilderboken ›
(pdf, 6 MB)

Häftet med uppgifter ›
(pdf, 606 kB)

Brädspel ›
(pdf, 3 MB)

Spelregler ›
(pdf, 1 MB)

Som berör ämnet
Information om upphovsrätt ›
Ofta frågat ›