Usein kysyttyä

Aiomme esittää omistamiamme tai esim. Netflixistä tai muusta suoratoistopalvelusta elokuvia oppilaskunnan elokuvailloissa. Tarvitsemmeko luvan?
Todennäköisesti kyllä, koska esitys on julkinen. Tekijänoikeusneuvosto on pitänyt julkisena esittämisenä mm. eläkeläisseuran kuvaesitystä. Sen sijaan tilaisuudet, joista ei tiedoteta julkisesti ja joihin osallistuu muutama henkilö ystävyyssuhteen perusteella, eivät ole tekijänoikeusneuvoston mukaan julkisia. Lupia elokuvien julkiseen esittämiseen voi tiedustella mm. M&M Viihdepalvelusta (www.elokuvalisenssi.fi). Lisäksi lupa tarvitaan myös elokuvassa esitettävän musiikin osalta. Musiikkiluvan saat GT Musiikkiluvat Oy:ltä.
94
Saanko laittaa YouTubeen video- tai kännykkäkameralla kuvaamaani omaa aineistoa?
Omaa aineistoa (mm. kotivideoita tai kavereiden kanssa tehtyjä lyhytelokuvia) saa jakaa ja levittää niin kuin itse haluaa. Jos tallenteella kuitenkin näkyy tai kuuluu toisen tekemä teos, lupa teoksen välittämiseen yleisölle tulee hankkia teoksen tekijältä tai muulta oikeudenhaltijalta. Mikäli tallenteelta on tunnistettavissa henkilöitä, on kaikilta tunnistettavilta henkilöiltä kysyttävä lupa tallenteen välittämiseen yleisölle. Lisätietoja voit katsoa Tietosuojavaltuutetun toimiston julkaisusta Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta.
1
Tarvitsemmeko luvan elokuvakerhoon, joka kokoontuu kerran viikossa katsomaan elokuvan? Onko luvan kannalta eroa, jos elokuva on ostettu tallenteena, se suoratoistetaan Netflixistä tai esitetään Yle Areenasta?
Jos elokuvaesitys on yksityinen, ei lupaa tarvita. Lupa tarvitaan, jos esitys on julkinen. Tekijänoikeusneuvosto on pitänyt julkisena esittämisenä mm. eläkeläisseuran kuvaesitystä. Yksityisiä tilaisuuksia ovat Tekijänoikeusneuvoston mukaan puolestaan tilaisuudet, joista ei tiedoteta julkisesti ja joihin osallistuu vain muutama henkilö ystävyyssuhteen perusteella. Kaupasta ostetut tallenteet ja suoratoistopalveluista (Yle Areena, Netflix yms.) katsottavat ohjelmat on tarkoitettu lähtökohtaisesti yksityiskäyttöön. Näin ollen elokuvan esittämiseen muussa kuin yksityisen käytön piirissä tulee pääsääntöisesti hankkia lupa riippumatta tallenteen lähteestä. Lupia elokuvien julkiseen esittämiseen voi tiedustella M&M Viihdepalvelusta (www.elokuvalisenssi.fi). Lisäksi tarvitaan lupa Teostolta elokuvassa olevan musiikin osalta.
2
Miksei TV-kanavien nettipalveluiden (Yle Areena, Katsomo, Ruutu.) koko tarjonta näy ulkomailla? Entä miksi Suomessakin osa ohjelmistosta jää pois nettipalvelusta?
Kyse on TV-kanavien ja ohjelmien oikeudenhaltijoiden välisistä tekijänoikeussopimuksista. Kanavat ovat sopineet ohjelmien tekijöiden kanssa, missä niiden ohjelmia saa esittää ja kuinka kauan. Ellei ohjelmasisällön esittämisestä muualla kuin Suomessa tai nettipalvelussa ole sovittu, ei televisiokanavilla ole oikeutta sitä näyttää. Osa palveluiden sisällöstä on kuitenkin katsottavissa ulkomaillakin.
1
Saako Netflixiä tai muita suoratoistopalveluita käyttää julkisissa tiloissa, kuten kampaamossa tai ravintolassa?
Useiden palveluiden käyttöehdot (esim. Yle Areena, Katsomo, Ruutu, Netflix ja YouTube) kieltävät julkisen esittämisen. Asia kannattaa selvittää ottamalla yhteys palveluntarjoajaan. Tekijänoikeuslain kannalta samat säännöt pätevät myös suoratoistopalvelun kautta tehtyyn julkiseen esittämiseen kuin muuhunkin julkiseen esittämiseen.
1
Kutsun ystäväni katsomaan esim. Viaplaysta vuokrattuja elokuvia kotiini. Jos tasaamme elokuvan vuokrauskulut osanottajien kesken, onko kyseessä julkinen esitys?
Ei ole. Tekijänoikeusneuvoston mukaan kotikutsuina järjestettävät elokuvaillat – vaikka kulut jaettaisiinkin – eivät ole julkista esittämistä.
1
Löysin netistä ohjeet, miten voin ladata TV-kanavan nettipalvelun ohjelmia omalle tietokoneelleni. Saako näin tehdä? Eikö tämä ole yksityistä kopiointia?
Yksityinen kopiointi on sallittua, ellei sitä ole esimerkiksi sopimusteitse tai käyttöehdoin jotenkin rajoitettu. Useimpien nettipalveluiden käyttöehdot kieltävätkin sisällön tallentamisen omalle koneelle.
1
Törmäsin epäilyttävään suoratoistopalveluun, jossa näytetään leffoja ja sarjoja todennäköisesti luvatta. Onko tällaisen palvelun käyttäminen laitonta, vaikka en lataa / jaa mitään itse eteenpäin?
Suoratoistopalveluista katsellessa tai kuunnellessa syntyy yleensä väliaikaisia kopioita, esimerkiksi tietokoneen välimuistiin. Koska tällaisia kopioita ei ole valmistettu laillisesta, oikeudenhaltijan luvalla yleisön saataville saatetusta aineistosta, ne ovat laittomia, vaikkei niitä jakaisikaan eteenpäin. On lisäksi hyvä muistaa, että käyttämällä laittomia palveluita tulee samalla tukeneeksi rikollista toimintaa – laittomat suoratoistopalvelut saavat usein huomattavia mainostuloja, joista ne eivät kuitenkaan maksa mitään palvelussa tarjolla olevien teosten tekijöille.
2