Eget material (bland annat hemvideor eller kortfilmer som man har gjort med kompisarna) får läggas ut och spridas så som man själv vill. Om det emellertid på inspelningen syns eller hörs ett verk som har skapats av någon annan måste tillstånd för förmedling till allmänheten skaffas av verkets upphovsman eller annan rättsinnehavare.
Om det på inspelningen finns personer som kan identifieras måste tillstånd för förmedling till allmänheten fås av alla identifierbara personer. Tilläggsinformation får du i Dataombudsmannens byrås publikation Fotografier och integritetsskydd utgående från personuppgiftslagen.
För licenser för att visa bland annat utländska filmer kan man kontakta M&M Viihdepalvelu (www.elokuvalisenssi.fi) och för inhemska filmer Audiovisual Producers Finland ry.
Citaträtten är avsedd för situationer där ett verk citeras för att skapa ett nytt verk. I vanliga fall är det fråga om ett vetenskapligt arbete där andras publicerade tankar används som en del av ens egen publikation. Citaträtten ger inte möjlighet till att till exempel använda en film eller en del av den för att belysa eller liva upp undervisningen. Även när ett nytt verk skapas kan ett citat ske endast i den omfattning som ändamålet kräver. I rättspraxis har användningsrätten ofta begränsats till att en scen på några sekunder får användas.
Licens för att förevisa inhemska spelfilm beviljas av Audiovisual Producers Finland.
M&M Viihdepalvelu Oy beviljar tillstånd för offentligt framförande och hyr ut filmer från många europeiska och amerikanska produktionsbolag. Beträffande övriga filmer kan man fråga om tillstånd från produktionsbolaget eller filmens distributör.
Licens för att förevisa inhemska spelfilm beviljas av Audiovisual Producers Finland.
Nej, det är det inte. Enligt upphovsrättsrådet är filmkvällar som ordnas som hemmabjudningar – även om kostnaderna delas – inte offentligt framförande. Därför behöver visningstillstånd inte separat sökas.
Licens för att förevisa inhemska spelfilm beviljas av Audiovisual Producers Finland.
M&M Viihdepalvelu Oy beviljar tillstånd för offentligt framförande och hyr ut filmer från många europeiska och amerikanska produktionsbolag. Beträffande övriga filmer kan man fråga om tillstånd från produktionsbolaget eller filmens distributör.
En privat tillställning är enligt upphovsrättsrådet en tillställning som inte offentligt utannonseras och i vilken endast enstaka personer deltar på grund av vänskap.
Det behövs inget tillstånd om fotona och/eller planschen syns i bakgrunden i det material du har filmat eller om de annars är av en underordnad betydelse med beaktande av helheten.
Enligt upphovsrätten är det tillåtet att enligt god sed ta citat från publicerade verk. Citaten skall stöda den egna framställningen och skall underbygga eller åskådliggöra denna. Om infogningen av diagrammet i stordiorna uppfyller denna referensfunktion får du infoga bilden i dina dior utan att be om tillstånd. Upphovsman och källa måste nämnas enligt i branschen gällande god sed. Upphovsrätten omfattar inte heller kunskapsinnehåll i verk, såsom forskningsresultat, formler eller teorier, endast det egenartade sättet att framföra dem. Kunskap och liknande som ingår i verk får fritt användas av andra.
Det fotokopieringstillstånd som Undervisnings- och kulturministeriet har skaffat gäller inte för arbets- och övningsböcker. Dessa får kopieras för undervisning endast om man separat har fått tillstånd av bokens förläggare och upphovsmän. Arbets- och övningsböcker är material som är mycket sårbart för kopiering och därför har inte förläggare och upphovsmän velat tillåta kopiering av dem. För att få det tillstånd som behövs lönar det sig att ta kontakt med verkets förläggare.
Upphovsrätten omfattar dock inte verks sakinnehåll, såsom forskningsresultat, diagram eller teorier, utan endast det unika sättet att framföra dessa. Sakinnehållet i verk kan användas fritt av andra.
Nej, det är det inte. Användningsvillkoren för YouTube förbjuder kopiering av videor eller ljudspår på dem till den egna datorn. Dessutom finns det på YouTube mycket material som är uppladdat utan tillstånd av rättsinnehavarna. Kopiering från en olaglig källa är inte ens för eget bruk tillåtet.
Om det är fråga om det som i upphovsrättslagen kallas exemplarframställning och tillgängliggörande av verk för allmänheten måste man i princip alltid be om tillstånd. I upphovsrätten har dock i lagen stipulerats vissa inskränkningar för vilka det nödvändigtvis inte behövs tillstånd. Upphovsrätten gäller inte för lagar, förordningar samt de flesta övriga myndighetspublikationerna.
Upphovsrätten skyddar en tillräckligt egenartad översättning. Översättaren har då motsvarande rättigheter som upphovsmannen har till originalverket. För att översätta ett verk måste översättaren få tillstånd av upphovsmannen till originalverket och också för att tillgängliggöra verket för allmänheten.
Upphovsrätten skyddar verk oberoende av deras ursprungsland. För användning av alla verk som överstiger verkströskeln måste man be om tillstånd av rättsinnehavaren av upphovsrätten.
Upphovsrätten gäller i 70 år efter utgången av upphovsmannens dödsår. Efter det får man fritt använda ett verk. Shakespeare dog år 1616 och därför är hans upphovsrätt inte mera giltig. Ifall det är fråga om en översättning kan översättarens upphovsrätt eventuellt fortfarande vara giltig och då krävs översättarens tillstånd.
På lektionen kan man med en dokumentkamera visa böcker, tidskrifter och andra publikationer på samma sätt som med en overheadprojektor. Publikationen kan med en datakanon projiceras så att eleverna kan se den. Den sida som projiceras får dock inte utan tillstånd bestående sparas till exempel i kamerans minne, på en minnessticka eller en dator. Digitaltillstånd för läroanstalter kan du fråga om hos Kopiosto.
Du får inte lägga ut bilder på internet utan tillstånd av bildens rättsinnehavare. Internet är aldrig privat bruk. Det faktum att en fotograf eller någon annan rättsinnehavare av en bild har gett tillstånd till att återge bilden på någon hemsida i något sammanhang begränsar inte fotografens rättigheter när det gäller övrig användning.
En elev har upphovsrätt till det material, såsom teckningar eller skriftliga lärdomsprov, som den har gjort. Att till exempel på skolans hemsida använda ett sådant verk förutsätter elevens godkännande. Om eleven är minderårig skall tillstånd skaffas av dennes målsman.
Det behövs inget tillstånd om fotografierna och/eller planschen syns i bakgrunden i det material du har filmat eller om de annars är av underordnad betydelse med beaktande av helheten.
Om det är fråga om det som i upphovsrättslagen kallas exemplarframställning och tillgängliggörande av verk för allmänheten måste man i princip alltid be om tillstånd. I upphovsrätten har dock i lagen stipulerats vissa inskränkningar för vilka det nödvändigtvis inte behövs tillstånd. Upphovsrätten gäller inte för lagar, förordningar samt de flesta övriga myndighetspublikationerna.
Sanasto answered this question
Bildkonstverk är verk såsom målningar, skulpturer, fotografier, teckningar, textilkonst och grafik samt installationer, miljökonstverk och annat liknande som har överstigit verkströskeln.
När det gäller verk inom bildkonsten har verkströskeln varit låg. För att överstiga verkströskeln har lösningar sökts för brukskonstens del. En konventionell layout har inte fått det skydd som gäller verk. Ur upphovsrättslig synvinkel har det ingen betydelse på vilket material en bild är tryckt. Till exempel en teckning som var tryckt på en handduk ansågs vara ett självständigt och egenartat verk och fick skydd som verk.
Ett fotografiskt verk är ett verk som har tillverkats genom fotografering eller på ett sätt som är jämförbart med fotografering. Som fotografiska verk skyddas de fotografier som överstiger verkströskeln som ett egenartat resultat av en fotografs skapande arbete.
Namnet på upphovsmannen till en bild skall anges enligt god sed och bilden får inte ändras eller visas i sammanhang som är kränkande för upphovsmannen.
Bilder får citeras i en vetenskaplig framställning, såsom i ett lärdomsprov eller i konsthistorisk forskning samt i en kritisk framställning, såsom i en recension av teater- eller bildkonst. En bild måste ha samband med en text och citeringen måste vara befogad för att förtydliga eller åskådliggöra en framställning. Att samla illustrationer för en publikation är ändå inte möjligt genom att hänvisa till citaträtten.
Användning i en reklam kan anses som en kränkande användning av bildkonstnärens moraliska rätt, den så kallade respekträtten. Även om en byggnad fritt får fotograferas gäller denna inskränkningsbestämmelse ekonomiska rättigheter. På grund av de moraliska rättigheterna måste arkitektens tillstånd för användningen ändå fås.
De som professionellt tonsätter och författar texter får ungefär 2 000 euro i Teosto-ersättningar årligen (medianinkomst). Gramex -ersättningarna som musikerna och sångarna får är i medeltal 550 euro per år. Ersättningarna varierar kraftigt på individnivå, eftersom de betalas exakt i förhållande till hur deras musik spelas.
Ja, det får man. På tillställningar som skolan ordnar och som hör till undervisningen enligt läroplanen kan man framföra levande musik eller spela musik från en ljudupptagning.
Tekijanoikeus.fi answered this question
Teosto samlar in upphovsrättsersättningar för tonsättare, textförfattare, arrangörer och musikförläggare. Gramex samlar in ersättningar för dem som uppträder (musiker, sångare, kapellmästare, dirigenter) och för ljudupptagningsproducenterna. När Teosto samlar in ersättningar för både inspelad och levande musik samlar Gramex in dem endast för inspelad musik.
Teosto samlar in upphovsrättsersättningar för tonsättare, textförfattare, arrangörer och musikförläggare. Gramex samlar in ersättningar för dem som uppträder (musiker, sångare, kapellmästare, dirigenter) och för ljudupptagningsproducenterna. När Teosto samlar in ersättningar för både inspelad och levande musik samlar Gramex in dem endast för inspelad musik.
Om det är fråga om det som i upphovsrättslagen kallas exemplarframställning och tillgängliggörande av verk för allmänheten måste man i princip alltid be om tillstånd. I upphovsrätten har dock i lagen stipulerats vissa inskränkningar för vilka det nödvändigtvis inte behövs tillstånd. Upphovsrätten gäller inte för lagar, förordningar samt de flesta övriga myndighetspublikationerna.
På lektionen kan man med en dokumentkamera visa böcker, tidskrifter och andra publikationer på samma sätt som med en overheadprojektor. Publikationen kan med en datakanon projiceras så att eleverna kan se den. Den sida som projiceras får dock inte utan tillstånd bestående sparas till exempel i kamerans minne, på en minnessticka eller en dator. Digitaltillstånd för läroanstalter kan du fråga om hos Kopiosto.
Det behövs inget tillstånd om fotografierna och/eller planschen syns i bakgrunden i det material du har filmat eller om de annars är av underordnad betydelse med beaktande av helheten.
TTVK answered this question
Licens för att förevisa inhemska spelfilm beviljas av Audiovisual Producers Finland.
M&M Viihdepalvelu Oy beviljar tillstånd för offentligt framförande och hyr ut filmer från många europeiska och amerikanska produktionsbolag. Beträffande övriga filmer kan man fråga om tillstånd från produktionsbolaget eller filmens distributör.
Licens för att förevisa inhemska spelfilm beviljas av Audiovisual Producers Finland.
M&M Viihdepalvelu Oy beviljar tillstånd för offentligt framförande och hyr ut filmer från många europeiska och amerikanska produktionsbolag. Beträffande övriga filmer kan man fråga om tillstånd från produktionsbolaget eller filmens distributör.
En privat tillställning är enligt upphovsrättsrådet en tillställning som inte offentligt utannonseras och i vilken endast enstaka personer deltar på grund av vänskap.
Det behövs inget tillstånd om fotona och/eller planschen syns i bakgrunden i det material du har filmat eller om de annars är av en underordnad betydelse med beaktande av helheten.
Javisst, eftersom visningen är offentlig. Upphovsrättsrådet har bland annat ansett att en pensionärsgrupps filmförevisning var offentligt framförande. Däremot är enligt Upphovsrättsrådet sådana tillställningar inte offentliga som inte officiellt utannonseras och som endast enstaka personer deltar i på basis av vänskap. Rättigheterna till offentligt framförande av en film ägs i allmänhet av det företag som har producerat filmen.
Enligt lagen får ett kopieringsskydd inte brytas för att kunna kopiera skivan. Om skyddet av någon anledning förhindrar att skivan kan spelas får det endast brytas för att spela den.
Det fotokopieringstillstånd som Undervisnings- och kulturministeriet har skaffat gäller inte för arbets- och övningsböcker. Dessa får kopieras för undervisning endast om man separat har fått tillstånd av bokens förläggare och upphovsmän. Arbets- och övningsböcker är material som är mycket sårbart för kopiering och därför har inte förläggare och upphovsmän velat tillåta kopiering av dem. För att få det tillstånd som behövs lönar det sig att ta kontakt med verkets förläggare.
Då används privata kopior för annat än privata ändamål och därför är det fråga om kränkning av upphovsrätten. Följden kan vara straffrättsligt- och skadeståndsansvar.
Det tillstånd som Undervisnings- och kulturministeriet har skaffat för skolorna gäller inte för digital kopiering. Digital kopiering är bland annat kopiering från internet som en del av en PowerPoint-presentation. Om digitaltillstånd avsedda för läroanstalter kan du fråga hos Kopiosto.
Hemmakopiering är allmänt och tillåtet. Enligt lagen får verk som är skaffade från en laglig källa kopieras i några exemplar för eget och närståendes bruk, men inte för offentligt framförande eller till försäljning. Det är tillåtet att till exempel kopiera cd-skivor som man antingen har köpt eller lånat på biblioteket och från TV får man spela in de program man vill.
Det samma gäller emellertid inte för dataspel och – program, eftersom deras upphovsrättsliga skydd är starkare och bestäms separat i spelets eller programmets användarlicens. I princip får man av dem endast ta en säkerhetskopia som behövs vid lagligt bruk. Om man äger både en bordsdator och en bärbar dator måste i de flesta fall program köpas separat för vardera.
Ett villkor för privat kopiering är att den sker från en laglig källa. Det verk som skall kopieras måste vara lagligen tillverkat och förmedlat. Lagliga källor är bl.a. cd-skivor i original och vanliga radio- och TV-sändningar. Olagliga källor är däremot fysiska piratinspelningar samt verk som utan tillstånd sprids i p2p-nätverk samt verk som olagligt förmedlas i nätradion.
Javisst, under ett år kopieras i Finland minst lika många skivor som det köps av dem i lagliga butiker. Uppskattningsvis kopierar finländarna lagligen på ett år ungefär en halv miljard filer, vilkas sammanlagda marknadsvärde rör sig kring 2 miljarder euro.
Tekniska skydd är den s.k. digitala tidens lås och med hjälp av dem är det möjligt att göra affärer på nätet. Avsikten är att kunden får varan först när den är betalad eller att den kan använda produkten endast till det ändamål den har betalat för.
På internet kan skyddet användas på så sätt att produkten kan tas emot först när den är betalad. Dessutom kan man med skydden begränsa bland annat digital kopiering av produkten. Däremot finns det inte sådana lås som skulle förhindra en analog inspelning av en skiva – via en ledning till en annan inspelande cd-spelare eller bandspelare.
Endast de filer som du vet att rättsinnehavarna har gett tillstånd till att de delas. Dessutom kan du dela verk som du själv har gjort, om du inte har kommit överens om att rättigheterna till dem administreras av någon aktör (upphovsrättsorganisation, förläggare, skivbolag).
Följderna kan vara både brotts- och civilrättsliga. Maximistraffet för upphovsrättsbrott är två års fängelse och för upphovsrättsförseelser böter. För att lagstridigt kringgå och erbjuda metoder för att kringgå tekniska skydd är straffet maximalt ett års fängelse.
Utöver det straffsrättsliga ansvaret är den som kränker rättigheterna skyldig att till rättsinnehavarna betala gottgörelse för olovlig användning av verk och skadestånd. Skyldigheten att betala gottgörelse förutsätter inte oaktsamhet, utan gottgörelse måste alltid betalas oberoende av vad den som kränker känner till. Skyldigheten att betala gottgörelse beror inte heller på i vilken ålder den som kränker är. Gottgörelsen är till sin natur en användningsavgift och motsvarar den summa som man hade fått för verken om de hade använts lagligt. Skyldighet att betala skadestånd förutsätter uppsåt eller oaktsamhet. Dessutom kan verk som tillverkats utan tillstånd och hjälpmedel som använts vid rättskränkningen dömas att förstöras.
Nej, det är det inte. Användningsvillkoren för YouTube förbjuder kopiering av videor eller ljudspår på dem till den egna datorn. Dessutom finns det på YouTube mycket material som är uppladdat utan tillstånd av rättsinnehavarna. Kopiering från en olaglig källa är inte ens för eget bruk tillåtet.
Citaträtten är en bestämmelse om inskränkning i upphovsrätten, som ger möjlighet till citat som står i överensstämmelse med god sed. Ett citat är ett direkt citat från ett publicerat verk. Den citerade texten skall på något sätt belysa den egna texten; att endast skapa mervärde med hjälp av ett citat överensstämmer inte med god sed. Överensstämmelse med god sed är också att nämna den upphovsman och källa som citeras.
Javisst, lagen förbjuder bägge. För nedladdning kan man bli tvungen att betala ersättning till rättsinnehavarna. För delning kan det utöver ersättning bli fråga om bötesstraff eller fängelse.
Då används privata kopior för annat än privata ändamål och därför är det fråga om kränkning av upphovsrätten. Följden kan vara straffrättsligt- och skadeståndsansvar.
En elev har upphovsrätt till det material, såsom teckningar eller skriftliga lärdomsprov, som den har gjort. Att till exempel på skolans hemsida använda ett sådant verk förutsätter elevens godkännande. Om eleven är minderårig skall tillstånd skaffas av dennes målsman.
Det tillstånd som Undervisnings- och kulturministeriet har skaffat för skolorna gäller inte för digital kopiering. Digital kopiering är bland annat kopiering från internet som en del av en PowerPoint-presentation. Om digitaltillstånd avsedda för läroanstalter kan du fråga hos Kopiosto.
En elev har upphovsrätt till det material, såsom teckningar eller skriftliga lärdomsprov, som den har gjort. Att till exempel på skolans hemsida använda ett sådant verk förutsätter elevens godkännande. Om eleven är minderårig skall tillstånd skaffas av dennes målsman.
Ett julkort som en elev har gjort kan mycket väl vara ett skyddat bildkonstverk. I så fall behövs det tillstånd för att använda det. Om eleven är minderårig skall tillstånd skaffas av dennes målsman.
För att få spela in tal samt musik- och scenuppföranden behövs för det mesta tillstånd av både upphovsmannen och dem som uppträder.
Föräldrar får naturligtvis för privat bruk med en videokamera filma sitt barns uppträdande.
För en tillfällig inspelning av elevernas eller lärarens levande framförande behövs inget tillstånd. Denna inspelning kan endast tillfälligt användas i undervisningen, inte för andra ändamål. Du kan exempelvis spela upp ett tillfälligt inspelat musikuppförande på en lektion.
Enligt upphovsrätten är det tillåtet att enligt god sed ta citat från publicerade verk. Citaten skall stöda den egna framställningen och skall underbygga eller åskådliggöra denna. Om infogningen av diagrammet i stordiorna uppfyller denna referensfunktion får du infoga bilden i dina dior utan att be om tillstånd. Upphovsman och källa måste nämnas enligt i branschen gällande god sed. Upphovsrätten omfattar inte heller kunskapsinnehåll i verk, såsom forskningsresultat, formler eller teorier, endast det egenartade sättet att framföra dem. Kunskap och liknande som ingår i verk får fritt användas av andra.
Licens för att förevisa inhemska spelfilm beviljas av Audiovisual Producers Finland.
M&M Viihdepalvelu Oy beviljar tillstånd för offentligt framförande och hyr ut filmer från många europeiska och amerikanska produktionsbolag. Beträffande övriga filmer kan man fråga om tillstånd från produktionsbolaget eller filmens distributör.
Inget av-visningstillstånd som för tillfället beviljas läroinrättningar ger möjlighet att använda Yle Arenan i undervisningen.
Licens för att förevisa inhemska spelfilm beviljas av Audiovisual Producers Finland.
M&M Viihdepalvelu Oy beviljar tillstånd för offentligt framförande och hyr ut filmer från många europeiska och amerikanska produktionsbolag. Beträffande övriga filmer kan man fråga om tillstånd från produktionsbolaget eller filmens distributör.
En privat tillställning är enligt upphovsrättsrådet en tillställning som inte offentligt utannonseras och i vilken endast enstaka personer deltar på grund av vänskap.
Citaträtten är en bestämmelse om inskränkning i upphovsrätten, som ger möjlighet till citat som står i överensstämmelse med god sed. Ett citat är ett direkt citat från ett publicerat verk. Den citerade texten skall på något sätt belysa den egna texten; att endast skapa mervärde med hjälp av ett citat överensstämmer inte med god sed. Överensstämmelse med god sed är också att nämna den upphovsman och källa som citeras.
Enligt upphovsrätten är det tillåtet att enligt god sed ta citat från publicerade verk. Citaten skall stöda den egna framställningen och skall underbygga eller åskådliggöra denna. Om infogningen av diagrammet i stordiorna uppfyller denna referensfunktion får du infoga bilden i dina dior utan att be om tillstånd. Upphovsman och källa måste nämnas enligt i branschen gällande god sed. Upphovsrätten omfattar inte heller kunskapsinnehåll i verk, såsom forskningsresultat, formler eller teorier, endast det egenartade sättet att framföra dem. Kunskap och liknande som ingår i verk får fritt användas av andra.
Citaträtten är avsedd för situationer där ett verk citeras för att skapa ett nytt verk. I vanliga fall är det fråga om ett vetenskapligt arbete där andras publicerade tankar används som en del av ens egen publikation. Citaträtten ger inte möjlighet till att till exempel använda en film eller en del av den för att belysa eller liva upp undervisningen. Även när ett nytt verk skapas kan ett citat ske endast i den omfattning som ändamålet kräver. I rättspraxis har användningsrätten ofta begränsats till att en scen på några sekunder får användas.
Hittar du inte det du söker?
Respons
Månadens fråga
Vilka moraliska rättigheter till en bild har en upphovsman? ›
Populär
Behöver jag ett tillstånd för att använda film i undervisningen? ›
Behöver jag ett tillstånd för att använda film i undervisningen? ›
Behöver jag ett tillstånd för att använda film i undervisningen? ›