Tie tekijänoikeuteen

Tie tekijänoikeuteen
Tie tekijänoikeuteen

Yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille on tarjolla pelillinen oppimateriaali nimeltä ”Tie tekijänoikeuteen”, jossa nuoret pääsevät tutustumaan tekijänoikeuksiin hauskasti ja käytännönläheisesti.

Pelissä osallistujat saavat valitse itselleen mieluisen ’tienhaaran’ ja päättää ryhtyvätkö valokuvaajaksi, vloggaajaksi vai musiikintekijäksi. Tarinallisuuden kautta pelaajien ymmärrys luovista aloista lisääntyy ja pelaajat pääsevät tutustumaan itselleen syntyviin oikeuksiin sekä toisten tekemien sisältöjen käyttöön liittyviin kysymyksiin.

Pelin tehtävät käsittelevät tekijänoikeuden peruskäsitteitä, tekijänoikeuden sisältöä ja rajoituksia, oikeuksien luovutusta ja oikeudenloukkauksiin liittyviä tilanteita. Tekijänoikeudesta oppiminen tapahtuu pelissä osittain linkkien kautta tietoa hakemalla tai monivalintatehtävissä eri väittämiä lukiessa. Myös väärin vastatessa saa kommentiksi oikean tiedon.

Peliä suositellaan pelattavan pareittain tai pienryhmissä, tarvittaessa sitä voi pelata myös yksin. Peli kestää keskimäärin 45 minuuttia.

Pelin on kehittänyt Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry yhteistyössä Nuorten Akatemian kanssa. Hanketta tuki opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tie tekijänoikeuteen -pelin tilaaminen

Peli toimii Seppo-alustalla, jota oppilaat käyttävät omilla tableteilla, mobiililaitteilla tai tietokoneilla. Pelin ohjaajana toimii esimerkiksi opettaja. Kouluilla tai muilla pelin tilaavilla kohderyhmillä ei tarvitse itsellään olla Seppo-lisenssiä hankittuna, vaan pelin käyttö on kohderyhmille helppoa ja maksutonta. Peli on tilattavissa Nuorten Akatemian tilauslomakkeen kautta täältä.

Pelin käyttöohjeet voit ladata PDF-muodossa joko täältä tai sivun oikeasta laidasta. Lisäksi peli vaatii aktivointikoodia, jonka saa tilaamalla pelin Nuorten Akatemian sivuilta: http://www.nuortenakatemia.fi/kouluvierailulomakkeet/


Muu oppimateriaaliSeikkailu yöjunassa

Vuonna 2011 valmistunut, yläkoululaisille suunnattu Seikkailu yöjunassa -sarjakuva ja siihen liittyvä opettajan aineisto ovat edelleen ladattavissa PDF-muodossa tämän sivun oikeasta palkista.

Postitse tilattava sarjakuva on valitettavasti loppunut. Uutta painosta sarjakuvasta ei ole suunnitteilla.

Haluatko materiaalia postitse?

Haluatko tilata koulullesi maksutonta oppimateriaalia?

Tilaa tästä ›

Haluatko koulullesi vierailijan?

Jos olet kiinnostunut luovaa työtä ja tekijänoikeutta käsittelevästä vierailusta koulullenne tai luokallenne, jätä meille yhteydenottopyyntö.

Pyydä yhteydenottoa ›

Palaute

Ruusuja tai risuja? Kommentteja tai ehdotuksia? Lähetä meille palautetta alla olevan lomakkeen kautta.

Anna palautetta tästä ›

Lataa materiaalia

Tie tekijänoikeuteen -pelin käyttöohjeet ›
(pdf, 3 MB)

Seikkailu yöjunassa ›
(pdf, 6 MB)

Seikkailu yöjunassa: opettajan aineisto ›
(pdf, 1 MB)