Tekijän puheenvuoro

Tekijän puheenvuoro -palstalta löydät muusikoiden, kirjailijoiden ja muiden luovien alojen edustajien syväluotaavia haastatteluita.

Joel Slotte

Joel Slotte

12/2022 – Joel Slotte on alun perin kokkolalainen, nykyisin Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän kertoo Tekijanoikeus.fi:n haastattelussa polustaan taiteilijaksi ja avaa ajatuksiaan teostensa synnystä. Joelin teoksia on ollut aiemmin esillä näyttelyissä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa ja hänet valittiin Vuoden nuoreksi kuvataiteilijaksi vuonna 2021.

Lue lisää ›

NORATURI

NORATURI

11/2021 – NORATURI on Helsingissä asuva valovoimainen pop-artisti, säveltäjä ja tuottaja. NORATURI kertoo Tekijanoikeus.fi:n haastattelussa tuottajan urastaan ja avaa soolouraan johtanutta polkua. Hän julkaisi toukokuussa 2021 ensimmäisen julkaisunsa Kaiku Recordings -levymerkillä.

Lue lisää ›

Tuuli Hypén

Tuuli Hypén

11/2020 - Tuuli Hypén on turkulainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, joka on tunnettu erityisesti Nanna-sarjakuvistaan. Tekijanoikeus.fi:n haastattelussa Hypén kertoo mm. itseoppimisesta, sarjakuvapiirtäjän arkirutiineista sekä siitä, miltä tuntuu saada ensimmäinen oma työ julkaistua.

Lue lisää ›

Jukka-Pekka Palviainen

Jukka-Pekka Palviainen

6/2020 - Jukka-Pekka Palviainen on alun perin raumalainen, nykyisin Sastamalassa asuva kirjailija. Hän on kirjoittanut sekä lapsille ja nuorille että aikuisille. Haastattelussa Palviainen kertoo mistä hän saanut on saanut vaikutteita kirjoihinsa ja millaista elämä kirjailijana on.

Lue lisää ›

Ilja Rautsi

Ilja Rautsi

10/2018 - Ilja Rautsi on käsikirjoittaja, jonka esikoisohjaus, lyhytelokuva Helsinki Mansplaining Massacre on tänä syksynä tehnyt maailmalla vaikutuksen, ja hän kaavailee myös omaa pitkää elokuvaansa, jonka lajityyppi on kauhukomedia. Fantasiagenreihin erikoistunut tekijä on taustaltaan leffafriikki ja elokuvakriitikko.

Lue lisää ›

AJ Annila

AJ Annila

4/2018 - AJ (Antti-Jussi) Annilan ensimmäinen pitkä elokuva Jadesoturi valmistui vuonna 2006. Toisen elokuvansa, 1600-luvulle sijoittuvan pienen budjetin kauhutarinan Sauna Annila sai valmiiksi vuonna 2008. Elokuvan pariin Annila palasi vasta vuosia myöhemmin. Ikitie voitti maaliskuussa 2018 parhaan elokuvan Jussin ja Annila palkittiin parhaana ohjaajana.

Lue lisää ›

Hanneriina Moisseinen

Hanneriina Moisseinen

12/2017 - Kuvataiteilija Hanneriina Moisseisen tunnetuimpia teoksia ovat sarjakuvat. Vuonna 2016 hän sai toisen koskaan annetun sarjakuvataiteen valtionpalkinnon. Paljon huomiota on saanut mm. sarjakuvaromaani Kannas (2016), joka käsittelee jatkosotaa evakkojen ja lehmien silmin.

Lue lisää ›

Antti Tuomainen

Antti Tuomainen

6/2017 – Rikoskirjailija Antti Tuomainen on menestynyt sekä Suomessa että maailmalla. Hänen kirjojaan on käännetty useille kielille ja Suomessa niistä on tekeillä kaksi elokuvaa. Viimeisimmässä romaanissaan Mies, joka kuoli Tuomainen kertoo sieniyrittäjästä, joka saa tietää tulleensa tappavasti myrkytetyksi.

Lue lisää ›

Ville Keynäs

Ville Keynäs

4/2017 – Ville Keynäs on kääntäjä, joka 25-vuotisen suomentajanuransa aikana on työskennellyt niin 1500-luvun kirjallisuuden kuin Angry Birds -sarjakuvien kanssa. Agricola-palkittu Keynäs näkee käännöskirjallisuuden tilassa ja klassikkokäännösten laadussa aiheita huoleen.

Lue lisää ›

Hannaleena Hauru

Hannaleena Hauru

11/2016 - Hannaleena Hauru on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, jonka esikoispitkä valmistuu keväällä 2017. Hauru on ohjannut myös yli 30 lyhytelokuvaa, joista tunnetuin lienee satiirinen Säälistäjät.

Lue lisää ›

Elina Brotherus

Elina Brotherus

9/2016 – Elina Brotherus on suomalaisen valokuvataiteen kirkkaimpia tähtiä. Tekijanoikeus.fi:n haastattelussa Brotherus kertoo uudesta luovuudesta, jonka valokuvaaja on 60-70-luvuilla vaikuttaneiden Fluxus-taiteilijoiden innoittamana löytänyt.

Lue lisää ›

Antti Holma

Antti Holma

6/2016 - Näyttelijä, kirjailija, laulaja ja runoilija Antti Holma teki läpimurtonsa suurelle yleisölle Putous-ohjelman 6. kaudella vuonna 2014. Tänä vuonna Holma on mm. nähty sivuosassa elokuvassa Äkkilähtö. Nyt hän asuu Lontoossa ja kirjoittaa toista romaaniaan.

Lue lisää ›

Elli Toivoniemi

Elli Toivoniemi

10/2015 - Elli Toivoniemi on elokuvatuottaja, käsikirjoittaja, ohjaaja sekä yksi Tuffi Films -tuotantoyhtiön osakkaista. Tuffin elokuvista Selma Vilhusen ohjaama ja Kirsikka Saaren kirjoittama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? nousi Oscar-ehdokkaaksi alkuvuodesta 2014.

Lue lisää ›

Paperi-T

Paperi-T

6/2015 - Ruger Hauer-yhtyeestä esiin nousseen räp-muusikko Paperi-T:n soololevy Malarian pelko kohosi keväällä yllätysmenestykseksi ja listojen kärkeen. Levyn biisien omakohtaisilta kuulostavat tarinat on kerrottu vuolaan runollisesti, mutta erikoisella pörinän, melankolian ja tummien rytmien yhdistelmällä.

Lue lisää ›

Laura Birn

Laura Birn

5/2015 - Jussi-palkittu Laura Birn on yksi Suomen eturivin näyttelijöistä, joka on tänä keväänä nähty Petri Kotwican draamassa Henkesi edestä ja sivuroolissa Jörn Donnerin elokuvassa Armi elää! Tekijänoikeus.fi:n haastattelussa Birn kertoo muun muassa ohjaajista ja töistään ulkomailla.

Lue lisää ›

Johannes Ekholm

Johannes Ekholm

02/2015 Johannes Ekholm on 31-vuotias näytelmäkirjailija ja kirjailija, jonka tunnetuin teos on yhdessä Akse Pettersonin kanssa laadittu Kaspar Hauser. Yleisömenestykseksi yltäneen näytelmän tekijä kuvailee polkuaan näytelmäkirjailijaksi sekä kertoo, mitä hän seuraavaksi aikoo.

Lue lisää ›

Jori Hulkkonen

Jori Hulkkonen

11/2014 - Kemiläislähtöinen, mutta Turussa asuva Jori Hulkkonen on Suomen tunnetuin elektronisen musiikin tekijä. Yli 50 levyä eri taiteilijanimillä julkaissut Hulkkonen ohjasi ja kirjoitti Jimi Tenorin kanssa kokeellisen elokuvan Nuntius, joka sai ensi-iltansa lokakuussa.

Lue lisää ›

Mika Orasmaa

Mika Orasmaa

8/2014 - Iron Sky, Rare Exports ja Joulutarina ovat viime vuosien kansainvälisimpiä suomalaisia elokuvia. Niitä yhdistää yksi nimi. Jokaisen kuvasi Mika Orasmaa. Paraikaa Orasmaan tyyliä voi ihailla televisiosarjassa Nymfit.

Lue lisää ›

Harri J. Rantala

Harri J. Rantala

1/2014 - Vuonna 1980 syntynyt Harri J. Rantala on Nurmosta lähtöisin oleva elokuvaohjaaja ja tuottaja. Hän on ohjannut viisi elokuvaa, joista uusin on nimeltään Kaukopartio. Se sai ensi-iltansa useissa saleissa Pohjanmaalla joulukuussa 2013.

Lue lisää ›

Kikka Laitinen

Kikka Laitinen

6/2013 - Lempäälästä kotoisin oleva Kikka Laitinen on rock-taustan omaava pitkän linjan säveltäjä ja laulaja-lauluntekijä, joka omien laulujensa lisäksi tekee tilaustöitä muille artisteille. Vuosi sitten hän sai valmiiksi Suomalaisia rakkaustarinoita -levytrilogiansa.

Lue lisää ›

Salla Simukka

Salla Simukka

9/2012 - Salla Simukka on tamperelainen nuortenkirjailija, suomentaja ja kirjallisuuskriitikko. Hänen teoksiaan on mm. Tapio ja Moona -sarja sekä WSOY:n nuortenkirjakilpailusta kartalle ponnahtanut esikoisteos Kun enkelit katsovat muualle.

Lue lisää ›

Claes Olsson

Claes Olsson

3/2012 - Claes Olsson on vuonna 1948 syntynyt suomenruotsalainen elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja. Hänen uusin elokuvansa, Suomen sisällissodasta kertova 'Taistelu Näsilinnasta 1918' sai ensi-iltansa 23.3.2012

Lue lisää ›

Wallu

Wallu

2/2012 - Harri ”Wallu” Vaalio on Kärkölässä syntynyt sarjakuvapiirtäjä, joka on piirrellyt ahkerasti jo 1970-luvulta lähtien.

Lue lisää ›

Hellcity Punks

Hellcity Punks

1/2012 - Hellcity Punks on helsinkiläinen rockbändi, jonka monipuolisessa musiikissa yhdistyy niin hard rock ja metalli kuin pop ja punk. Bändin ensimmäinen single Angelina Cries julkaistiin elokuussa 2011 ja se kipusi nopeasti listaykköseksi Radio Rockin latauslistalla.

Lue lisää ›