Gramex

Gramexc

Tekijänoikeuskorvaukset ovat elintärkeitä kotimaiselle musiikkikulttuurille. Muusikoille, kapellimestareille, laulajille ja äänitteiden tuottajille ne kerää tekijänoikeusjärjestö Gramex.

Musiikkialan järjestöjen vuonna 1967 perustama Gramex ry on äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö. Se edustaa yli 60 000 kotimaista ja lukemattomia ulkomaisia esittäviä taiteilijoita ja äänitteiden tuottajia sekä palvelee yli 30 000 musiikkia käyttävää yritystä ja yhteisöä. Gramexin hallituksessa päätösvaltaa käyttävät muusikkojen ja tuottajien edustajat.

Mitä Gramex tekee?

Koska musiikki tekee hyvää, Gramex haluaa tehdä sen käytön helpoksi. Kun laki edellyttää käyttölupia ja korvauksia äänitemusiikista, Gramex auttaa niiden hoitamisessa.

Musiikin käyttäjän olisi vaikeaa hoitaa luvat ja rahaliikenne yksittäin kymmenien tuhansien muusikoiden ja tuottajien kanssa. Tekijänoikeusjärjestöt toimivat linkkinä tässä välissä, palvellen sekä käyttölupien tarvitsijoita että korvausten saajia.

Gramex kerää korvauksia myöntämällä käyttölupia äänitemusiikin esittämiseen ja tallentamiseen sekä musiikkivideoiden esittämiseen. Osan luvista saa Gramexin ja Teoston yhteisestä lupapalvelusta www.musiikkiluvat.fi ja osan Gramexista.

Sääntöjensä mukaan Gramex valvoo ja edistää äänitteillä esiintyvien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeuslaissa säädettyjä oikeuksia, kerää heille korvauksia ja edistää alan toimintaedellytyksiä. Gramex ei peri edustamiltaan taiteilijoilta ja tuottajilta liittymismaksuja ja sen korvaushallinnointi on hyvin kustannustehokasta.

Laki sanoo, mistä korvaus

Tekijänoikeusjärjestö ei itse päätä, millainen musiikin käyttö oikeuttaa korvaukseen. Se säädetään laissa. Gramex-korvauksia kerätään, kun cd-levyä tai muuta äänitemusiikkia esitetään julkisesti tai tallennetaan muuhun kuin yksityiskäyttöön tai kun musiikkivideoita esitetään julkisesti.

Korvauksia maksavat muun muassa radioasemat, taustamusiikkia käyttävät kaupat ja laitokset, taustamusiikkikoosteiden tallentajat sekä av-tuottajat.

Kauppojen, ravintoloiden ja julkisten tilojen taustamusiikin suhteen on hyvä muistaa, että äänitemusiikin esitystekniikka ei vaikuta siihen, meneekö siitä korvaus. Musiikki on musiikkia, soi se sitten radiosta, tietokoneelta, CD-levyltä, mp3-soittimelta tai kännykästä.

Gramex edistää kotimaista musiikkia

Gramex-korvaukset ovat tärkeitä musiikkialalle. Lisäksi se edistää musiikkia mm. tukemalla Musiikin edistämissäätiö MES:in, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen sekä Finnish Music Quarterlyn toimintaa.

Missä asioissa kääntyä Gramexin puoleen?

Muusikon ja äänitteen tuottajan kannattaa tulla Gramexin asiakkaaksi silloin, kun he tekevät kaupallisen äänitteen.

Musiikin käyttäjiä Gramex palvelee osittain itse ja osittain www.musiikkiluvat.fi-palvelun kautta. Musiikkiluvat.fi on Gramexin ja Teoston yhteinen taustamusiikkilupakauppa. Sieltä saa Gramex-luvat äänitemusiikin esittämiseen esimerkiksi kaupoissa, liikennevälineissä, ravintoloissa, asiakastiloissa ja kuntokeskuksissa.  Musiikin käyttöä mediassa – esimerkiksi radiokanavilla ja av-tuotannoissa – Gramex lisensoi edelleen itse.

Yhteystiedot

Gramex – Äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö ry

Keilasatama 2 A
02150 ESPOO

asiakaspalvelu@gramex.fi

Asiakaspalvelu on normaalisti avoinna ma-pe klo 9:00 – 16:00.

http://www.gramex.fi/ ›

Linkkejä

Musiikkiluvat ›
Tietoa Gramexista ›
Musiikin edistämissäätiö ›