Kuvasto

Kuvasto

Kuvasto visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys ry on vuonna 1987 perustettu kuvataiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys.

Kuvasto ry edustaa Suomessa yli 3000 kotimaista kuvataiteilijaa ja oikeudenhaltijaa sekä lisäksi kansainvälisten sisarjärjestöjen kanssa solmittujen sopimusten nojalla noin 100 000 ulkomaista kuvataiteilijaa. Kuvasto edustaa ulkomaalaisia kuvataiteilijoita silloin, kun teosten käyttö tapahtuu Suomessa. Vastavuoroisesti Kuvaston ulkomaiset sisarjärjestöt edustavat suomalaisia taiteilijoita, kun teosten käyttö tapahtuu ulkomailla.

Ajantasainen lista Kuvaston edustamista taiteilijoista löytyy Kuvaston verkkosivuilta osoitteesta www.kuvasto.fi.

Mitä Kuvasto tekee?

  • Myöntää käyttölupia edustamiensa kuvataiteilijoiden teosten käyttöön
  • Hallinnoi edustamiensa kuvataiteilijoiden näyttelykorvausta
  • Hallinnoi opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymispäätöksen nojalla kuvataiteen jälleenmyyntikorvausta
  • Tarjoaa tekijänoikeudellista neuvontaa kuvataiteilijoille ja teosten käyttäjille

Kuvataiteen teosten käyttölupa

Kuvasto myöntää käyttölupia edustamiensa kotimaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden teosten käyttöön monipuolisesti eri medioissa. Käyttöluvan saa kuvataiteen teosten käyttöön niin painetuissa sekä digitaalisissa julkaisuissa, postikorteissa, julisteissa, erilaisissa myyntituotteissa kuin myös TV:ssä tai verkkosivuilla.

Näyttelykorvaus

Kuvasto hallinnoi ja valvoo edustamiensa kuvataiteilijoiden näyttelykorvausta. Kun taiteilija pitää näyttelyn esimerkiksi taidenäyttelyssä, tulee näyttelynjärjestäjän maksaa taiteilijalle teosten näyttämisestä tekijänoikeuskorvaus, jota kutsutaan näyttelykorvaukseksi.

Jälleenmyyntikorvaus

Kuvasto toimii kuvataiteen jälleenmyyntikorvauksen keräävänä ja tilittävänä järjestönä, johon opetus- ja kulttuuriministeriö on Kuvaston päätöksellään hyväksynyt. Jälleenmyyntikorvauksen on velvollinen suorittamaan kuvataiteen jälleenmyynnin ammattilaiset, kuten taidekauppiaat ja välittäjät.

Tekijänoikeudellinen neuvonta

Kuvasto tarjoaa yleistä tekijänoikeudellista neuvontaa kuvien ja taideteosten tekijänoikeuksiin ja käyttöön liittyvissä yleisissä kysymyksissä kuvataiteen teosten tekijöille, oikeuksien haltijoille ja kuvan käyttäjille.

Missä asioissa kääntyä Kuvaston puoleen?

Kuvasto ry edustaa laajasti suomalaisia ja ulkomaisia kuvataiteilijoita. Kuvaston puoleen voi kääntyä kuvataiteen teosten käyttöön, näyttely- ja jälleenmyyntikorvaukseen sekä kuvataiteen tekijänoikeudellisiin kysymyksiin liittyen.

Yhteystiedot

Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry

Iso Roobertinkatu 3-5 A 22
00120 HELSINKI

Puh: 09 272 4022

E-mail: kuvasto(a)kuvasto.fi

www.kuvasto.fi/ ›

Linkkejä

Kuvaston edustamat kuvataiteilijat ›
Jätä käyttölupahakemus ›
Ilmoita jälleenmyynnistä ›
Ilmoita taidenäyttelystä ›