Tekijänoikeusjärjestöt

Suomessa toimii kuusi tekijänoikeusjärjestöä – APFI, Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Teosto. Yhdessä ne edustavat yli 90 000 kotimaista sekä useaa ulkomaista tekijää.

Järjestöt helpottavat teosten käyttöä ja edistävät kulttuuria

Tekijänoikeusjärjestöt edustavat oman alansa tekijöitä, taiteilijoita ja yrityksiä, keräävät näille kuuluvia tekijänoikeuskorvauksia, hoitavat käyttölupa-asioita sekä edistävät kotimaista kulttuuria. Tekijänoikeusjärjestöjä on luotu tietyillä aloilla tekijän ja teosten käyttäjien välille, jotta luvista ja korvauksista sopiminen olisi helppoa.

Teosten käytön luvista ja tekijänoikeuskorvauksista sovitaan usein kahdenvälisesti: esimerkiksi, kun lehtimies tekee työsopimuksen, kuvanveistäjä myy tekemänsä patsaan tai kirjailija sopii kirjansa julkaisemisesta. Joskus asioita pitää kuitenkin hoitaa suurten joukkojen välillä.

Esimerkiksi radioasemien ja ravintoloiden tulee sopia luvista ja korvauksista jokaisen lauluntekijän, muusikon ja levy-yhtiön kanssa. Tekijöitä voi olla kymmeniätuhansia, ja he voivat olla suomalaisia ja ulkomaisia. Käytännössä radioaseman tai ravintolan on mahdotonta hankkia lain vaatimat käyttöluvat jokaiseen esitettyyn lauluun erikseen.

Tekijänoikeusjärjestöt Suomessa

Suomessa toimii seitsemän tekijänoikeusjärjestöä (APFI, Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto, Teosto ja Avate), jotka edustavat yhdessä yli 90 000 kotimaista ja lukemattomia ulkomaisia korvauksensaajia. Päätösvaltaa järjestöissä käyttävät korvauksensaajien edustajat. Suomen tekijänoikeusjärjestöjen vuosittain keräämä korvaussumma on noin 80 miljoonaa euroa. Koko raha jaetaan hallinnon kulujen jälkeen järjestöjen edustamille oikeudenhaltijoille sekä kotimaisen kulttuurin edistämiseen. Keskimäärin järjestöt tilittävät eteenpäin liki yhdeksän kymmenesosaa kerätyistä korvauksista.

APFI

APFI

APFI ry on av-tuotantoyhtiöiden edunvalvonta- ja tekijänoikeusyhdistys. APFI näki päivänvalon keväällä 2018, kun Tuotos ry, Elokuvatuottajat ry, SATU ry sekä Audiovisual Finland ry yhdistivät toimintonsa saman katon alle.

Lue lisää ›

Gramex

Gramex

Tekijänoikeuskorvaukset ovat elintärkeitä kotimaiselle musiikkikulttuurille. Muusikoille, kapellimestareille, laulajille ja äänitteiden tuottajille ne kerää tekijänoikeusjärjestö Gramex.

Lue lisää ›

Kopiosto

Kopiosto

Kopiosto on tekijöiden, kustantajien ja esittävien taiteilijoiden yhteinen tekijänoikeusjärjestö. Voittoa tavoittelemattomana järjestönä Kopiosto myöntää teosten käyttölupia ja tilittää perityt korvaukset teosten tekijöille tai heidän edustajilleen.

Lue lisää ›

Kuvasto

Kuvasto

Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry on kuvataiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys, joka edustaa Suomessa noin 2800 kotimaista ja noin 100 000 ulkomaista kuvataiteilijaa.

Lue lisää ›

Sanasto

Sanasto

Sanasto on kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö. Edustamme tuhansia suomalaisia kirjallisuuden tekijöitä – kauno-, tieto- ja oppikirjailijoita sekä runoilijoita, kääntäjiä, toimittajia − ja palvelemme kirjallisuuden käyttäjätahoja.

Lue lisää ›

Teosto

Teosto

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikin kustantajien tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa noin 30 000 kotimaista ja noin lähes kolmea miljoonaa ulkomaista musiikin tekijää ja kustantajaa.

Lue lisää ›

Etkö löydä etsimääsi?

Kysy meiltä! Vastaamme kysymykseesi mahdollisimman pian.

Kysy täältä ›

Palaute

Ruusuja tai risuja? Kommentteja tai ehdotuksia? Lähetä meille palautetta alla olevan lomakkeen kautta.

Anna palautetta tästä ›

Lataa materiaalia

Esite – Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä ›
(pdf)

Esite – Tekijänoikeuden loukkaukset ›
(pdf)

Aiheeseen liittyvää

Usein kysytyt kysymykset ›
Linkkejä ›
Tekijänoikeuslaki (Finlex) ›