Kopiosto
Kopiosto on Suomen kulttuurialaa kattavimmin edustava tekijänoikeusjärjestö. Se edustaa niin tekijöitä, esittäviä taiteilijoita kuin kustantajiakin. Kopiosto mahdollistaa julkaisujen ja av-teosten vaivattoman käytön ja varmistaa, että oikeudenomistajat saavat heille kuuluvat korvaukset.
Mitä Kopiosto tekee?
Kopiosto on linkki teosten tekijöiden ja käyttäjien välillä. Se helpottaa teosten käyttöä oppilaitoksissa, yrityksissä, kunnissa, valtionhallinnossa, seurakunnissa, kirjastoissa ja yhteisantenniverkoissa.
Luvat teosten käyttöön
Kopiosto myöntää lupia tekijänoikeuden suojaamien julkaisujen kopiointiin ja audiovisuaalisten teosten käyttöön. Kopiosto edustaa 44:n jäsenjärjestönsä kautta luovan työn tekijöitä, kuten elokuvantekijöitä, graafikoita, kriitikoita, kuvittajia, kustantajia, kääntäjiä, näyttelijöitä, ohjaajia, radio- ja tv-selostajia, sanoittajia, säveltäjiä, toimittajia, kirjailijoita ja valokuvaajia.
Julkaisujen valokopioimiseen ja internetistä tulostamiseen lupia myönnetään oppilaitoksille, yrityksille, julkishallinnolle ja muille organisaatioille. Digitaalisen käytön lupaa Kopiosto tarjoaa oppilaitoksille. Kopioston digilupa mahdollistaa julkaisujen osittaisen skannaamisen sekä teosten kopioinnin avoimilta verkkosivuilta osaksi opetusmateriaalia ja oppilaan tekemää harjoitustyötä tai esitelmää.
Kopiosto myöntää lupia myös tv- ja radio-ohjelmien tallentamiseen ja tallenteiden käyttöön opetuksessa ja tutkimuksessa sekä tallenteiden käyttöön kirjastoissa, erilaisissa laitoksissa ja laivoilla. Noin 100 ulkomaisen tv-kanavan edelleen lähettäminen yhteisantenni- ja kaapeliverkoissa on mahdollista Kopioston luvalla.
Korvaukset teosten oikeudenomistajille
Kerätyt korvaukset Kopiosto tilittää teosten oikeudenomistajille. Korvaukset maksetaan Kopioston jäsenjärjestöjen sopimalla tavalla joko suoraan henkilökohtaisesti tekijöille tai näitä edustaville Kopioston jäsenjärjestöille.
Tekijänoikeuskorvauksilla rahoitetaan Kopioston jäsenjärjestöjen välityksellä kirjallisuuden Finlandia-palkinto sekä muita Suomen kulttuurikentän merkittäviä palkintoja. Jäsenjärjestöt käyttävät varoja myös lukuisten apurahojen myöntämiseen.
Edunvalvonta ja vaikuttaminen
Kopioston perustehtäviin kuuluvat edunvalvonta ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen tekijöiden aseman turvaamiseksi, tekijänoikeuksien puolustamiseksi sekä tekijänoikeusmyönteisen ilmapiirin vahvistamiseksi. Kopiosto pyrkii vaikuttamaan tekijänoikeuslainsäädäntöön sekä edistämään tekijänoikeuksien ymmärtämistä ja kunnioittamista muun muassa oppilaitosten kautta.
AVEK tukee audiovisuaalista kulttuuria
Kopioston osana toimii Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, joka tukee tekijänoikeusvaroilla uutta kotimaista audiovisuaalista kulttuuria. Varat ovat pääasiassa peräisin av-teosten yksityisestä kopioinnista oikeudenhaltijoille maksettavista hyvitysvaroista.
AVEK myöntää tukea elokuvan eri lajityyppien kehittelyyn ja kulttuurivientiin, audiovisuaalisen alan tekijöiden jatko- ja täydennyskoulutukseen sekä festivaalien ja tapahtumien järjestämiseen. Lisäksi AVEK myöntää tukea lyhyt-, dokumentti- ja animaatioelokuvien sekä mediataideteosten tuotantoon. Opetus- ja kulttuuriministeriön DigiDemo-, CreaDemo/CreMa- ja StepDemo -määrärahoista tukea myönnetään kulttuuristen sisältöjen ja kulttuuriyrittäjyyden kehittämiseen.
Missä asioissa kääntyä Kopioston puoleen?
- Kopiosto-valvontavaltakirjalla oikeudenomistaja − esittävä taiteilija, tekijä tai kustantaja − antaa Kopiostolle oikeuden lisensioida teostensa käyttöä. Valvontavaltakirja mahdollistaa sen, että oikeudenomistaja saa teostensa käytöstä korvauksen ja takaa, että hänen tekijänoikeuksiaan valvotaan. Edustamilleen oikeudenomistajille Kopiosto tarjoaa tekijänoikeudellista neuvontaa.
- Kopiosto myöntää lupia julkaisujen valokopiointiin ja teosten tulostamiseen internetistä oppilaitoksissa, yrityksissä, järjestöissä, julkishallinnossa, kirkoissa, uskonnollisissa yhteisöissä ja muissa organisaatioissa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on hankkinut keskitetyn valokopiointiluvan oppilaitoksille.
- Kopiosto myöntää digitaalisen käytön lupia oppilaitoksille. Digilupa mahdollistaa painettujen julkaisujen osittaisen skannaamisen sekä teosten kopioinnin verkkosivuilta osaksi opetusmateriaalia ja oppilaan tekemää harjoitustyötä tai esitelmää.
- Kopiosto myöntää lupia ulkomaisten TV-kanavien jakeluun yhteisantenniverkoissa, joissa on yli 25 kotitaloutta. Tekijänoikeusluvan hankkimisesta vastaa taloyhtiö tai esimerkiksi antenniosuuskunta. Mikäli taloyhtiö kuuluu kaapelitelevisioverkkoon, vastaa kaapelitelevisioyhtiö lupien hankkimisesta.
- Kopiosto myöntää oppilaitoksille luvan TV- ja radio-ohjelmien tallentamiseen opetus- ja tutkimuskäytössä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on hankkinut keskitetyn tallennusluvan oppilaitoksille.
- Kirjastot voivat hankkia Yleisradion ja MTV3:n tuottamia ohjelmia lainauskäyttöön Kirjastokaupasta, mikäli niillä on sopimus Kopioston kanssa.
- Kopiostolta voit kysyä lisätietoa tekijänoikeudesta, tekijänoikeusluvista ja niiden käyttöehdoista. Kopioston edustajat käyvät myös aktiivisesti luennoimassa tekijänoikeuteen liittyvistä asioista muun muassa oppilaitoksissa.