Teosten käyttäminen

Tekijän yksinoikeuden pääperiaate on, että teosta saa käyttää ainoastaan tekijän luvalla ja siten kuin tekijä sallii. Teoksia on kuitenkin luvallista käyttää ilman tekijän lupaa joissain poikkeuksellisissa tilanteissa käytännön tarpeiden tai painavien yhteiskunnallisten syiden vuoksi. Teoksia voi siteerata hyvän tavan mukaisesti ja kopioida yksityiseen käyttöön.

Kaikkeen ei tarvita tekijän lupaa

Tekijänoikeus suojaa vain teoksen muotoa, ei sen asiasisältöä. Toisen teoksesta saa levittää omin sanoin tietoa vaikkapa lehdissä, internetissä, kirjassa tai opetuksessa. Tekijänoikeus ei estä esimerkiksi tiedemiehiä kirjoittamasta ja levittämästä omia artikkeleitaan, joissa kommentoidaan toisten tiedemiesten artikkeleita ja viitataan niihin. Tekijä ja lähde ovat toki mainittava hyvän tavan mukaisesti.

Tekijänoikeus ei suojaa myöskään itse ideaa, vain idean toteutustapaa. Voit vaikka piirtää nettisivuillesi sarjakuvan, jossa seikkailevat housuttomat ankat, kunhan teet täysin oman teoksesi etkä jäljittele housuttomista ankoista juuri Aku Ankkaa. Taideopetuksessa on lupa opettaa toisten taiteilijoiden tekniikoita ja niistä saa ottaa vaikutteita, kunhan ei syyllisty teosten plagiointiin.

Tekijän taloudellista yksinoikeutta on rajoitettu monissa tapauksissa yleisen edun vuoksi tai erityisryhmien hyväksi. Tarkkaan määritellyt tekijänoikeuden rajoitukset ja poikkeukset koskevat kirjastoja, arkistoja ja museoita, opetustoimintaa, sitaattien käyttämistä ja teosten valmistamista vammaisille.

Tekijänoikeuden suoja-ajan päätyttyä teoksia saa käyttää vapaasti.

Onko yksityinen kopiointi sallittua?

Teosten yksityinen kopiointi on sallittua. Vaikka toisten teosten kopiointiin tarvitaan yleensä lupa, pääsäännöstä on tehty merkittävä poikkeus kuluttajan eduksi. Poikkeus koskee kopiointia yksityiseen käyttöön. Yksityistä käyttöä on kopiointi omaan yksityiseen käyttöön tai kopiointi perheen ja läheisen ystäväpiirin välillä. Kopioita ei kuitenkaan saa tehdä rajattomasti. Teoksesta saa lain mukaan tehdä yksityiseen käyttöön muutamia kopioita, mikä tarkoittaa yleensä 2-4 kappaletta.

Lain mukaan kopioitavan teoksen on oltava laillisesti valmistettu, esimerkiksi TV-lähetys tai kirjastosta lainattu CD-levy. Tietoverkosta kopioitava teos on oltava laillisesti yleisön saatavilla. Voit aivan rauhassa ”polttaa” kaupasta ostetusta levystä kopion siskollesi ja parhaalle kaverillesi tai valokopioida sanomalehdessä julkaistun sarjakuvan jääkaappisi oveen. Kiellettyä on sen sijaan ladata internetin välityksellä luvattomasti jaossa oleva elokuva tai mp3-musiikkitiedosto, vaikka teoksen lataisi omaan yksityiseen käyttöön.

Tekijöillä on oikeus saada teoksen yksityisestä kopioinnista korvaus. Yksityinen kopiointi korvataan tekijöille hyvitysmaksulla, jonka valtio maksaa hyvitykseen varatusta määrärahasta. Hyvitysmaksu jaetaan vuosittain taiteilijoille ja tuottajille sekä kotimaisen kulttuurin edistämiseen. Juuri hyvitysmaksun ansiosta yksityinen kopiointi on sallittua.

Tietokoneohjelmia ja -pelejä ei saa kopioida. Niistä saa ottaa vain laillisen käytön vaatiman varmuuskopion, ellei hankintalisenssi muuta erityisesti salli.

Laki ei salli CD-, DVD- tai Blu-ray-levyissä mahdollisesti olevien tehokkaiden kopiosuojausten purkamista kopiointia varten. Tehokkaan kopiosuojauksen saa purkaa vain, jotta voi kuunnella tai katsoa tallenteen sisällön. Erityisten purkuohjelmien käytön laki kieltää.

Etsitkö lisätietoa? Selaa läpi Usein kysytyt kysymykset!

Etkö löydä etsimääsi?

Kysy meiltä! Vastaamme kysymykseesi mahdollisimman pian.

Kysy täältä ›

Palaute

Ruusuja tai risuja? Kommentteja tai ehdotuksia? Lähetä meille palautetta alla olevan lomakkeen kautta.

Anna palautetta tästä ›

Lataa materiaalia

Esite – Tekijänoikeuden ABC ›
(pdf, 2 MB)

Esite – Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä ›
(pdf, 2 MB)

Esite – Tekijänoikeuden loukkaukset ›
(pdf, 3 MB)

Aiheeseen liittyvää

Usein kysytyt kysymykset ›
Linkkejä ›
Tekijänoikeuslaki (Finlex) ›