Undervisningsmaterial för skolor

Upphovsrätten berör elevernas vardag. På de här sidorna finns det undervisningsmaterial för både låg- och högstadieelever.

Överallt omkring dem stöter barn och unga på upphovsrättsfrågor. De har blivit vardagliga på grund av datorer, internet och sociala medier. Det är därför viktigt att de över huvud taget förstår vad det är fråga om. Vad är den där upphovsrätten egentligen? Vad är tillåtet? Vad är förbjudet?

Materialet som har sammanställts på dessa sidor lär dem om ämnet på ett roligt och lättillgängligt sätt.

Lågstadium

Lågstadium

Upphovsrätten skyddar skapande arbete är ett engagerande materialpaket och är riktat till fjärdeklassare, men kan även användas av övriga elever i låg- och högstadiet. Undervisningsmaterialet finns på både finska och svenska och är kostnadsfritt för skolorna.

Läs mer ›

Högstadier och andra stadiet

Högstadier och andra stadiet

På väg mot upphovsrätten är spelifierat undervisningsmaterial avsett för högstadier och läroanstalter på andra stadiet. I materialet får ungdomarna lära sig mer om upphovsrätten på ett roligt och praktiskt sätt.

Läs mer ›

Skolbesök

Skolbesök

Vill du att det kommer en gästföreläsare till din skola för att berätta om upphovsrättsfrågor? Upphovsrättens informations- och övervakningscentral (TTVK) ordnar regelbundna skolbesök runt om i Finland. Besöken är alltid gratis för skolorna.

Läs mer ›

Videoklipp

Videoklipp

Tillsammans med tuschtecknarna Tussitaikurit har vi skapat tre roliga och tillgängliga tecknade filmer där tittarna får veta mer om såväl upphovsrätten som piratkopiering. Eleverna kan se videofilmerna på egen hand, men videorna lämpar sig även för att exempelvis visas för hela klasser.

Läs mer ›

Vill du ha ett gästbesök i din skola?

Fyll i nedanstående blankett om du är intresserad av ett besök i er skola eller klass som behandlar skapande arbete och upphovsrätt och du vill att vi tar kontakt. De fält som är markerade med en asterisk är obligatoriska.

Be oss ta kontakt ›

Vill du ha material per post?

Fyll i nedanstående blankett om du vill beställa gratis undervisningsmaterial per post. Mera information om de olika paketen med undervisningsmaterial finner du på dessa sidor. De fält som är markerade med en asterisk är obligatoriska.

Beställ här ›

Som berör ämnet

Piratfabriken webbsida ›
Kopiera rätt – guide till upphovsrätten ›