Ofta frågat

Om det har gått 70 år från utgången av konstnärens dödsår får en bild då användas fritt?
En bildkonstnärs skyddstid både för de moraliska och de ekonomiska rättigheternas del är slut när den upphovsrättsliga skyddstiden upphör. Däremot har en fotograf som har fotograferat ett konstverk en fotografs uteslutande rätt, som enligt § 49 a i upphovsrättslagen är en närstående rättighet. En bildkonstnärs rättsinnehavare kan inte längre åberopa ekonomiska och moraliska rättigheter efter att skyddstiden har gått ut. Däremot kan Upphovsrättsrådet, som är underställt undervisningsministeriet, förbjuda ett offentligt förfarande som kränker den andliga odlingens intressen. Att använda Akseli Gallen-Kallelas verk reproducerade på porslinstallrikar ansågs inte vara kränkande.
31

Hittar du inte det du söker?

Har du några frågor eller vill du ge oss feedback? Skicka respons till oss på nedanstående blankett!  Vi försöker att svara till ditt meddelande så snabbt som möjligt. Innan du skickar iväg formulären, kolla ännu om svaret på din fråga finns redan på Ofta frågat.

De fält som är markerade med en asterisk är obligatoriska.

Respons

Ris eller ros? Kommentarer eller förslag? Skicka respons till oss på nedanstående blankett. De fält som är markerade med en asterisk är obligatoriska.

Månadens fråga

Vad är tekniska skydd? ›

Populär

Behöver jag ett tillstånd för att använda film i undervisningen? ›

Behöver jag ett tillstånd för att använda film i undervisningen? ›

Behöver jag ett tillstånd för att använda film i undervisningen? ›